• Elke dag recente schilderijen
  • Ruim assortiment kunst voor aan de muur
  • Met zorg geselecteerde aanbieders

Basis om kunst te kopen

Wil je een geweldige kunstcollectie? Expert kunst adviseur Lesley Lowe van NYC kunst adviesbureau Karen Present Associates, Inc, deelt haar tips.

Het kopen van kunst kan intimiderend zijn. Wat is de eerste stap?
LL: Begin op kunstbeurzen, waar veel galeries een selectie tonen van hun artiesten. Op een beurs kun je een idee krijgen van welke kunstenaars en galeries je mooi vindt.
Zodra je een aantal galeries hebt uitgekozen, bezoek ze nog eens. Het kan nuttig zijn om beroep te doen op een kunstadviseur – we kunnen dan een idee krijgen van je smaak en levensstijl en je helpen je visie aan te scherpen. Typische kunstadviseurs worden betaald door de korting die galeries aan hen schenken, zodat het jou niet per se iets zal kosten.

Hoe kun je zien of je voor een lange tijd aan een stuk kunt vasthouden?
LL: Besteed tijd aan het zoeken voordat je je eerste aankoop doet, zodat je je ogen ontwikkelt. Je smaak kan snel veranderen en je kunt na twee maanden zeggen: “Ik ben zo blij dat ik dat niet heb gekocht!” Maar als je een stuk koopt van goede kwaliteit en later van gedachten verandert, moet je in staat zijn het weer te verkopen.

Hoe weet je of je een goede prijs krijgt op de kunst die je koopt?
LL: Doe je huiswerk, kijk waar het werk van de kunstenaar meestal voor verkocht wordt en of het in waarde stijgt. Je kunt veiling gegevens controleren op veiling websites zoals Christie’s of Sotheby’s. Houd er rekening mee dat sommige sites met lijsten van veilingprijzen potentiële kopers vereisen om een lidmaatschappen te hebben. De prijzen van verkopen van een gallerie zijn namelijk niet beschikbaar voor publiek.

Wat is het verschil tussen het kopen bij de galerij en op een veiling?
LL: Er zijn veel voordelen aan het kopen bij een galerie. Zij kunnen je kunstwerken te leen geven, zodat je kunt zien hoe het staat in je huis. Plus, ze zullen achter hun kunstenaars, zodat ze vaak kopers helpen bij het weer verkopen van kunst.

Veilingen zijn beter voor het vinden van stukken die op dit moment niet beschikbaar zijn in galeries en, als je wat onderzoek doet, is het mogelijk om aanbiedingen te krijgen. Maar het risico is dat je verstrikt raakt in de actie. Daarbij betaal je over het algemeen zo’n 10 tot 20 procent “kopersvoordeel” in veilinghuizen en dat moet worden doorberekend in de totale prijs van het stuk.

Is het de moeite waard om de kunstenaar te ontmoeten?
LL: Ja, het kan zeer de moeite waard zijn en het biedt een nieuw perspectief. Je kunt vaak kunstenaars ontmoeten bij de opening van hun galerie. Kunst adviseurs en galeries kunnen soms ook een privébezoek bij een studio regelen.

Wat is een fout die kopers maken?
LL: Veel mensen kopen een kunstwerk waar veel edities van zijn, gemaakt door een grote artiest en denken dat het meer waard is dan het werkelijk is. Zelfs als een kunstenaar beroemd is en hij / zij een grote uitgave van een bepaald werk produceert, heeft het niet zoveel waarde als een kleinere editie.

Wat betekent “limited edition”?
LL: Het betekent dat er een beperkt aantal afdrukken gemaakt zijn van een origineel werk. Een uitgave kan worden beperkt tot elk bedrag. Aan de onderkant of de achterkant van het werk zie je nummers die je vertellen de hoeveelste druk een werk is en hoeveel afdrukken er zijn gemaakt. Dus “25/50″ betekent dat er in totaal 50 prints werden gemaakt en dat het werk van jou nummer 25 is.
Maar het is belangrijk om te beseffen dat nummer 5 en nummer 50 even waardevol zijn. Bovendien houdt de kunstenaar meestal een paar extra werken, die kunstenaarsbewijzen worden genoemd, ook wel bekend als AP’s (afkorting voor het Engelse ‘artist proofs’).

Hoe kun je zien of een kunstwerk een goede investering zal zijn?
LL: Zie verkoopcijfers van de kunstenaar waar jij in geïnteresseerd bent. Als de prijzen van een kunstenaar omhoog blijven gaan, dan is het een goede indicatie dat zijn / haar werk in ieder geval de waarde vast zal houden. Of vraag de galerij of je een blik mag werpen op de CV van de kunstenaar. Is het werk van hem / haar al te zien in musea, collecties, shows, of artikelen?

Is er een bepaald type in de kunst dat een goede deal is om nu te kopen?
LL: Het opbouwen van een collectie van hedendaagse fotografie is een geweldige voor beginners om te starten. Fotografie is op grote schaal beschikbaar en past bij een verscheidenheid aan smaken en prijsklassen. Vaak worden de foto’s afgedrukt in kleine oplages en ze zijn minder duur dan olieverfschilderijen, dat unieke, eenmalige kunstwerken zijn.

Moderne Kunst!