• Elke dag recente schilderijen
  • Ruim assortiment kunst voor aan de muur
  • Met zorg geselecteerde aanbieders

Olieverfschilderijen

Wat maakt olieverfschilderijen bijzonder?

Schilderen met olieverf op doek is een van de bekendste en meest gebuikte schildertechnieken op de wereld. Kunstenaars uit de 15e eeuw maakten al prachtige olieverfschilderijen. Door de duurzaamheid van de olieverf blijven deze schilderijen mooi in tact, ze gaan generaties lang mee en dat maakt olieverfschilderijen een erg goede investering. In de vroegmoderne Westerse kunst werden veel belangrijke en invloedrijke kunstwerken in olieverf gemaakt. De techniek van olieverf op linnen is moeilijk vakwerk en daarom is de olieverf techniek nu een traditioneel gebruik dat men koppelt aan deze invloeden en aan echt vakmanschap.

Hoofdbestanddeel

Vlas is een plant die erg belangrijk is bij olieverfschilderijen. Van deze plant wordt namelijk de olie gemaakt die in olieverf wordt verwerkt. Deze olie wordt ‘lijnolie’ genoemd. Maar van vlas worden ook de linnen doeken gemaakt waar de olieverfschilderijen op worden gemaakt. Vlas is in feite het hoofdbestanddeel van een olieverfschilderij.

Kleuren

De verfkleuren ontstaan uit een mengsel van pigment in de vorm van een fijn poeder dat wordt aangelengd met de lijnolie. Er zijn wel boven de 100 verschillende pigmenten nodig om alle kleuren te krijgen die in de olieverf schilderkunst worden gebruikt. Ook al is er ontzettend veel keuze uit verschillende kleuren, bij het maken van olieverfschilderijen worden ook veel kleuren gemengd om nog mooiere effecten te krijgen. Men kan namelijk niet genoeg kleuren hebben om mee te schilderen. Deze kleuren worden niet traditioneel gemengd op een palet, maar op het doek zelf. Dit zorgt ervoor dat de kleuren helder blijven tijdens het mengen. Met de kleuren van olieverfschilderijen moet wel rekening gehouden worden dat de kleuren in de loop der jaren kunnen veranderen. In de olieverf blijven namelijk chemische processen gaande waardoor de kleuren na het verstrijken van lange tijd worden aangepast. Hoe deze chemische processen invloed hebben op het schilderij wordt bepaald door verschillende omgevingsfactoren en gaat in iedere omgeving anders.

Techniek

Het gebruik van olieverf is een erg veelzijdige techniek van schilderen. Olieverf kan zowel dekkend als transparant gebruikt worden en men kan er een glad oppervlak mee maken, maar ook een dik oppervlak waar de penseelstrepen nog zichtbaar zijn. Er zijn veel verschillende technieken en penseeluitvoeringen mogelijk en deze penseeluitvoeringen bepalen de uitstraling van het schilderij. Olieverfschilderijen bestaan vaak uit 8 of 9 lagen verf. Door deze lagen,het gebruik van een glad of ruw oppervlak en de belichting die op het schilderij valt, wordt veel diepte gecreëerd. Dit maakt de techniek van olieverfschilderijen erg bijzonder.

Omgevingsfactoren zorgen ervoor dat olieverfschilderijen er overal anders uitzien. Weet u al waar uw olieverfschilderij het mooist tot uiting komt?