• Elke dag recente schilderijen
  • Ruim assortiment kunst voor aan de muur
  • Met zorg geselecteerde aanbieders

Meer Pop Art

Pop Art is de beweging in de kunst waarbij kunstenaars kunst begonnen te maken met onderwerpen van de iconen in de natuur, zoals beroemde mensen, reclame en films. Het Britse en het Amerikaanse volk waren verantwoordelijk voor de start van deze kunststroming in de jaren ‘50 en ’60. In de kunstgeschiedenis worden kunststromingen gekoppeld aan tijdperken. Het is de meest recente vorm van artistieke bewegingen naast het postmodernisme. Abstract expressionisme gaat vooraf aan Pop Art. Een uitloper van Pop Art is een kunsttype genaamd “Lowbrow”. Het begon in de jaren 70 in Californië, de VS en wordt vaak aangeduid als “pop surrealisme”.

Een van de meest opmerkelijke Popartiesten was de kunstenaar Andy Warhol (1928-1987). Een van de beroemdste schilderijen van Andy Warhol was dat van een soepblik van het merk Campbell. Hoeveel dichter kan je bij de popcultuur van de jaren 60 komen dan een blik soep? Nou, misschien is het antwoord Marilyn Monroe. Warhol is bekend door het creëren van artistieke portretten van Marilyn Monroe. Hij wordt opgemerkt doordat hij optrok met mensen uit veel verschillende subculturen en dat moet enige invloed hebben gehad op hoe en waarom hij de kunst schiep waar hij beroemd om is. Ik wed dat je niet wist dat zijn geboortenaam Andrew Warhola is. Of wist je dat misschien wel?

Een andere opvallende Pop kunstenaar is Roy Lichtenstein (1923-1997). Lichtenstein hield ervan om abstract expressionisme toe te passen, maar later werd hij aangetrokken tot Pop Art in de jaren 60. Hij schiep kunst met behulp van strips als onderwerp. Hij was ook bekend door het creëren van Pop Art-stijl reproducties van meester schilders als Monet. Persoonlijk vind ik het altijd leuk iemand te zien spelen met iemands meesterwerk. Welke betere oefening kan een artiest nu krijgen?

In 1962 werd ‘s werelds eerste publieke tentoonstelling van de pop Art getoond in het Pasadena Art Museum. De werken waren van kunstenaars als Jim Dine, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Dowd, Phillip Hefferton, Joe Goode, Edward Ruscha, en Wayne Thiebaud.

Ik zie pop Art als iets leuks, kleurrijks en speels. Zo veel als het kan worden geassocieerd met kinderlijke speelsheid en eenvoud, komt er toch heel wat kunsttheorie bij kijken.