• Elke dag recente schilderijen
  • Ruim assortiment kunst voor aan de muur
  • Met zorg geselecteerde aanbieders

Handgeschilderd bloemen schilderij

100 x 50 cm
Olieverf schilderij met bloemen

€ 119.95
Bestel nu

Klaprozen in veld

75 x 50 cm - canvas
In verschillende afmetingen verkrijgbaar

€ 74
Bestel nu

See you in summer

90 x 45 cm
In diverse afmetingen verkrijgbaar

€ 87
Bestel nu

1 delig bloemen schilderij

90 x 60 cm
Handgeschilderd schilderij bloemen

€ 112.95
Bestel nu

Always dreaming of...

70 x 50
Mooie kunstdruk met bloemen.

€ 29
Bestel nu

Bloemenschilderijen

Laat bloemen spreken

Zoals bij veel kunststromingen wordt ook de basis van bloemenschilderijen in het verleden al gelegd.

De vraag naar schilderijen met bloemen kwam vooral op in de Gouden Eeuw. De welvaart steeg enorm en mensen hadden meer geld om uit te geven aan kunstwerken. Omdat mensen trots waren dat ze veel geld hadden, wilden ze dat graag aan hun vrienden en aan het bezoek laten zien. Daar kwamen schilderijen goed van pas. Lastige kunstwerken, overweldigende kleuren, exotische plekken, alles werd op schilderijen gemaakt en in huis geplaatst om maar te laten zoen hoe welvarend men was. Als bloemen schilderijen sieren, is dat dus niet alleen om de fleurigheid van een bloem, er zat vroeger meer achter.

Nu zijn er heel veel verschillende bloemen in allerlei kleuren en vormen, maar in de Gouden Eeuw waren bloemen exclusieve en dure producten. Ook bestonden er nog niet zoveel verschillende soorten als nu. Het waren echte luxe artikelen. Voor de schilders waren bloemstillevens geweldige studies. Om bloemen namelijk realistisch weer te kunnen geven, moeten schilders goed weten hoe zo’n bloem precies in elkaar zit. Ook werden er steeds nieuwe soorten bloemen ontdekt en schilders maakten er een studie van om deze nieuwe bloemen vast te leggen. Voor de hogere elitie mensen van toen was het een sport om steeds de nieuwste bloemen op schilderij te bemachtigen.

Schilderijen met bloemen waren vroeger het symbool van welvaart en rijkdom. Nu worden bloemen veel geschilderd om hun prachtige veelzijdige kleuren en staan ze symbool voor de schoonheid van de natuur en voor zuiverheid. Door het gebruik van bloemen door de eeuwen heen, hebben verschillende bloemen hun eigen betekenis gekregen. Enkele bekende bloemen en hun betekenissen:

Anjer : Passie, bewondering, of het verlangen naar iemand
Appelbloesem : Symbool van het vrouwelijk schoon en geluk
Aronskelk : Hart van het huwelijk
Boterbloem : Staat voor zelfrespect
Chrysant : Vriendschap
Klaproos : Troost en dromen, maar ook hoogmoed en vergankelijkheid van aardse glorie
Madeliefje : Onschuld
Roos : Hartstocht en liefde
Waterlelie : Rein hart en rein leven
Zonnebloem : Levenslust en bewondering
Vergeet-mij-nietje : Vergeet mij niet!

Het is natuurlijk uw eigen keuze of u bloemenschilderijen wilt kopen voor de sier of voor een diepere betekenis, maar als cadeau kan de betekenis van een bepaalde bloem heel nuttig zijn. Gebruik geen pen en papier meer om een boodschap aan uw geliefde, aan uw vrienden of aan uzelf door te geven, maar laat bloemen spreken op een originele manier: in bloemenschilderijen!