• Elke dag recente schilderijen
  • Ruim assortiment kunst voor aan de muur
  • Met zorg geselecteerde aanbieders

Frequency

160 x 40 cm
Krachtig tweeluik schilderij in felle rode kleuren.

€ 299
Bestel nu

Party love

2x 50x60 cm
Modern tweeluik van twee figuren in een lieflijke pose.

€ 239
Bestel nu

Rooster & Rooster Ltd Long

2x 50x70 cm
Een bijzonder grappig tweeluik schilderij van twee hanen in maatpak

€ 269
Bestel nu

Fire and ice 2

2x 60x60 cm
Uit de kleurige abstracte serie Fire and Ice van Aleksandra

€ 279
Bestel nu

Winter

150 x 40 cm
Tweeluik schilderij met een strak abstract ontwerp in winterse kleuren

€ 299
Bestel nu

Tweeluik schilderijen

Drie in-één met tweeluik schilderijen

Als u op zoek bent naar een mooi schilderij, kunt u natuurlijk kijken naar enkele schilderijen in uw favoriete categorie. Maar u kunt ook kiezen voor 3 verschillende composities in één schilderij! Dit is mogelijk met tweeluik schilderijen.

Tweeluik schilderijen zijn schilderijen die bestaan uit twee panelen van hetzelfde formaat die u los van elkaar kunt ophangen. Vaak vormen deze twee losse panelen dan één afbeelding, of het zijn twee schilderijen in dezelfde stijl geschilderd die mooi bij elkaar passen. Zij bevatten dan hetzelfde onderwerp. Het idee van een tweeluik schilderij stamt af van oud schrijfgerei. Vroeger gebruikte men schrijftafeltjes die bekend stonden als ‘diptieken’. De naam komt van het Griekse diptychos dat ‘dubbel gevouwen’ betekent. Deze schrijftafeltjes bestonden namelijk uit twee losse paneeltjes die met een scharnier aan elkaar zaten. Aan de binnenkant zat was bevestigd waar men in kon schrijven en de buitenkant was vaak mooi versierd met houtsnijwerken of schilderingen. De ene versiering was nog mooier dan de ander en zo begon men met het maken van de buitenkanten van een diptiek, maar dan in het groot. De eerste tweeluik schilderijen waren ook nog aan elkaar bevestigd met een scharnier.Tegenwoordig laten kunstenaars deze scharnieren weg en hangen mensen de twee delen van het tweeluik los van elkaar op, wat een erg stijlvolle uitstraling geeft.

Deze voorlopers van de moderne tweeluik schilderijen, de diptieken, zijn een product van een samenleving waarin vroomheid, prestige en persoonlijke toewijding erg belangrijke begrippen waren. Diptieken tonen vaak de portretten van vorstelijke, rijke personen op het ene paneel die in oogcontact staan met de Madonna op het andere paneel. Mensen werden in al hun weelde afgebeeld met schitterende sieraden, zeldzame edelstenen en prachtige kostbare stoffen. Hierdoor is de olieverftechniek opgekomen, omdat ze daarmee de prachtige stoffen erg realistisch konden afbeelden. Deze schilderijen staan bekend om hun techniek en schoonheid.

Tweeluik schilderijen zijn erg origineel, omdat je ze op veel verschillende manieren kunt ophangen. U kunt ze plaatsen naast elkaar, onder elkaar, schuin van elkaar, het ligt er net aan wat de afbeelding op de losse panelen toestaat. Ook het plaatsen van een tweeluik in of om een hoek kan erg mooie effecten hebben. Maar wat wordt nu eigenlijk bedoeld met het feit dat een tweeluik schilderij drie-in-één is? Je kunt de panelen los van elkaar zien als twee verschillende composities. Het zijn twee verschillende schilderingen met een andere afbeelding, een andere hoek waarin is geschilderd, er zijn veel verschillen te ontdekken. Maar samen maken de schilderijen één compositie en in deze compositie zijn weer veel nieuwe dingen e ontdekken, namelijk verschillende aspecten van het ene paneel ten opzichte van het andere. En natuurlijk de totale betekenis van het gehele schilderij is belangrijk. Kortom: Je kunt dubbel zo genieten van een tweeluik schilderij en het zorgt voor veelzijdigheid aan je muur.