• Elke dag recente schilderijen
  • Ruim assortiment kunst voor aan de muur
  • Met zorg geselecteerde aanbieders

Wat is kunst?

Er zijn verschillende manieren om hier achter te komen, maar mijn vermoeden zegt dat je bij de ene betere resultaten krijgt dan de anderen.

Ik kan je vertellen dat de kunst een grote rol speelt in het oneindig rijk maken van ons leven. Stel je voor, alleen voor een minuut, een wereld zonder kunst! (Je zou kunnen denken “Nou en?”, maar overweeg dan de impact die een gebrek aan graphics zou hebben op je favoriete video game.) Kunst stimuleert de verschillende delen van onze hersenen om ons te laten lachen of aan te zetten tot rellen, met een heel scala van emoties ertussen. Kunst geeft ons een manier om creatief te zijn en ons te uiten. Voor sommige mensen is kunst de hele reden dat ze uit bed komen in de ochtend. Je zou kunnen zeggen: “Kunst is iets dat ons meer doordachte en goed afgeronde mensen maakt.”

Aan de andere kant is kunst zo’n groot deel van ons dagelijks leven dat we nauwelijks zelf kunnen stoppen erover te denken. Kijk naar het bureau of de tafel waar je zit.
Iemand heeft dat ontworpen. Het is kunst. Je schoenen zijn kunst. Je koffiebeker is kunst. Alle functioneel ontwerpen, goed uitgewerkt, zijn kunst. Dus zou je zeggen: “Kunst is iets dat zowel functioneel als (hopelijk) esthetisch aangenaam voor onze ogen is.

Je zou kunnen zeggen: “Kunst is in een constante staat van verandering, zodat niemand echt vast kan stellen wat het precies is.” Het deel van de constante verandering is waar, maar het deel dat niemand precies weet wat het is, zal je een slecht cijfer opbrengen. Het kan je zelfs een opmerking of twee opleveren over jij als een soort van wisenheimer. Kies deze route niet.

Je zou zelfs kunnen zeggen: “Kunst is subjectief en betekent voor elke persoon op aarde iets anders.” Ook dit is de waarheid. Ik zou toch willen waarschuwen voor deze benadering, want het zou een stapel papier kosten van hier naar de maan om alle 6,8 miljard referenties te noemen.

Nu bevat alles wat net is genoemd elementen van de waarheid, maar het is grotendeels gebaseerd op advies. Mijn mening is, eerlijk gezegd, nutteloos in jouw werkstukken. Vorm je eigen mening (dat moet de reden zijn waarom je immers een opleiding doet), en zorg ervoor dat je je eigen mening licht naar voren laat komen … dat moet een feitelijke grondslag bevatten, dus hier zijn de koude harde feiten:

Kunst is vorm en inhoud.

Met “Kunst is vorm en inhoud” wordt bedoeld: Alle kunst bestaat uit de deze twee dingen.

Vorm betekent:

  • De elementen van kunst
  • de principes van design en
  • de feitelijke, fysieke materialen die de kunstenaar heeft gebruikt.

Vorm is in deze context concreet en vrij eenvoudig beschreven – ongeacht welk deel van kunst onder de loep wordt genomen.

Stel dat je hebt geschreven: “De ene helft van alle kunst is vorm. Hier is hoe Goya’s ‘Se opnames van de derde mei 1808’ hier binnen past.” Het zou dan gaan om details over de manier waarop Goya kleur, waarde, ruimte en lijn (elementen van de kunst) gebruikte. Hij gebruikte balans, het contrast, de nadruk en de verhouding (beginselen van het ontwerp). Hij componeerde de bovengenoemde elementen en beginselen op het doek, met behulp van penselen en olieverf (de fysieke materialen).

Het zojuist gegeven voorbeeld maakt gebruik van een werk uit de westerse kunst en werd geschreven in het Engels. Er is niet veel van een sprong in de verbeelding nodig om te begrijpen dat de concepten achter de “vorm” kunnen worden toegepast op elk stuk in de kunst, waar dan ook gemaakt op aarde, op elk gewenst moment, met behulp van elke taal. Daarmee hebben we met succes “vorm” uitgelegd.

Inhoud krijgt het wel een beetje moeilijk. Inhoud is gebaseerd op een idee en betekent:

  • Wat de kunstenaar bedoelde om te portretteren,
  • wat de kunstenaar eigenlijk werkelijk portretteerde en
  • hoe we reageren, als individuen,op zowel de beoogde als feitelijke berichten.

Daarnaast bevat de inhoud de manieren waarop een werk werd beïnvloed – door de religie, de politiek, de samenleving in het algemeen, of zelfs door het gebruik van hallucinogene stoffen – op het moment dat deze werd gemaakt. Al deze factoren samen vormen de inhoudelijke kant van de kunst.

Terugkerend naar het Goya-voorbeeld, kun je bijvoorbeeld commentaar leveren op het feit dat de schoten een feitelijke gebeurtenis waren. Napoleon was Spanje binnengevallen op dat moment en onderwierp het aan zes jaar van oorlog en revolutie (politieke en sociale invloeden). Er was een opstand van de burgers in Madrid en zij werden standrechtelijk geëxecuteerd (historische context). Goya dacht natuurlijk niet dat dit goed was en nam de grimmige horror voor alle nageslacht op. (Hij was succesvol in het overbrengen van datgene wat hij bedoelde over te brengen.) We reageren op het schilderij op onze verschillende manieren – meestal met gemengde gevoelens van afkeer, woede en verdriet.

Nogmaals bespreken we inhoud met behulp van een foto als een voorbeeld, maar dezelfde parameters zijn van toepassing op een kunstwerk.

Dat is mijn beste antwoord. De eerste vier alinea’s zijn van toepassing – met oneindige variaties, tot en met inbegrip van, “De manier waarop mijn vriendin haar oogschaduw opdoet is kunst.” Ben er gewoon zeker van dat je belangrijkste argument “Kunst is vorm en inhoud” omvat. Je kunt denken aan een aantal grote voorbeelden met behulp van kunstwerken die je kent en / of te mooi vindt. Ga aan de slag op dat papier en wacht de volgende keer niet tot het laatste moment.