• Elke dag recente schilderijen
  • Ruim assortiment kunst voor aan de muur
  • Met zorg geselecteerde aanbieders

Balerina 3 luik

130 x 100 cm handsgeschilderd canvas

€ 132.95
Bestel nu

Colourful Swirls

120 x 50 cm
Abstract retro drieluik schilderij.

€ 239
Bestel nu

Shooting color

Een drieluik schilderij waar de kleuren vanaf spatten.

€ 319
Bestel nu

Balerina 3 luik

120 x 100 cm handsgeschilderd canvas

€ 127.95
Bestel nu

Modern City

3 x 50 cm x 70 cm
Een drieluik van de kleurige skyline op een witte achtergrond, waar Ines zo bekend om is.

€ 359
Bestel nu

3luik Klaproos

160 x 100 cm 3luik canvas met klaprozen

€ 243
Bestel nu

Handgeschilderd schilderij Vrouwen

130 x 100 cm 3luik met vrouw

€ 132.95
Bestel nu

Geisha 2

125 x 60 cm
Oosters drieluik schilderij met Geisha, bloesemtak en oosterse tekens.

€ 279
Bestel nu

Sondirra Africa 3

120 x 70 cm
Afrikaans drieluik schilderij met vrouwen in Afrikaanse klederdracht.

€ 239
Bestel nu

The Doggy Jazz Trio

3x 50x50 cm
Een van de leuke hondenschilderijen uit de serie van Aleksandra.

€ 269
Bestel nu

Drieluik schilderijen

Kunst met een religieuze achtergrond

Vroeger was kunst alleen bestemd voor de welvarende en invloedrijke mensen in de steden. Tegenwoordig is kunst toegankelijk voor iedereen en bestaan er schilderijen in alle vormen en maten. Een type schilderij dat tegenwoordig steeds populairder wordt, is het drieluik schilderij. Drieluik schilderijen zijn kunstwerken die bestaan uit drie losse panelen, vroeger aan elkaar gekoppeld door scharnieren, maar tegenwoordig zijn de panelen ook los van elkaar verkrijgbaar. De verschillende panelen zorgen voor een grote compositie waar u helemaal in op kunt gaan. Waar komt dit idee van een kunstwerk verdeeld in drie stukken vandaan?

Drieluik schilderijen staan ook wel bekend als triptychon (triptiek). Dit komt uit de oude Griekse taal, waar tri drie betekent en ptychē staat voor vouw. Dus de simpele vertaling voor triptychon is: drie vouwen. Het drieluik bestond ook uit drie verschillende panelen die door een scharnier aan elkaar werden bevestigd. Het linker en rechter paneel waren allebei even breed en samen waren zij weer zo breed als het middenpaneel. Dit zorgde ervoor dat de schilderijen gesloten konden worden als een luik voor een raam. Drieluik schilderijen zijn in de Renaissance door de kerk ontworpen als altaarstukken en werden in opdracht van de kerk gemaakt. De binnenkanten van echte oude drieluiken werden beschilderd met prachtige religieuze gebeurtenissen en wijze lessen af, terwijl de achterkant van de panelen werden versierd met fijn houtsnijwerk. Dicht was een drieluik net zo mooi en vakkundig versierd als de binnenkant. Twee bekende Nederlandse schilders die composities hebben gemaakt voor de binnenkant van een drieluik schilderij zijn Hans Memling en Jeroen Bosch. De middenpanelen waren de échte kunstwerken en vertoonden de onderwerpen waar het schilderij om draaide. De zijpanelen dienden ter ondersteuning. De triptiek, of drieluik schilderij, was het grootste deel van het jaar gesloten. Alleen op feestdagen mochten de gewone mensen het middenpaneel met de heilige afbeeldingen aanschouwen.

Later werden drieluik schilderijen steeds populairder onder het gewone volk. Rijke mensen die kunst toen konden betalen, lieten zichzelf vaak in een van de zijpanelen verwerken en maakten dan onderdeel uit van het religieus getinte kunstwerk. Men liet zo zien hoe welvarend de familie was.
Maar tegenwoordig zijn de religieuze afbeeldingen geen regel meer bij een drieluik schilderij. Allerlei afbeeldingen worden nu in drie luiken verdeeld, zodat de drie afzonderlijke luiken samen één grote afbeelding vormen. Dit zorgt voor een heel stijlvol effect in uw huis. Scharnieren zijn niet meer van deze tijd, dus deze worden vaak ook weggelaten. De losse panelen worden naast elkaar opgehangen met wat ruimte ertussen. Laat u eens verrassen door het geweldige assortiment drieluik schilderijen, dan bent u misschien binnenkort zelf de eigenaar van een prachtig drieluik schilderij!